29 januari 2012

Högt till tak

Av Hans Ahlskog

Ty så hög som himlen är över jorden, så väldig är hans nåd över dem som fruktar honom. (Ps 103:11)


Igår kväll vid midnattstid var jag ute på en  promenad med frun. Vi gick längs en öde skogsväg och tittade upp mot stjärnhimlen. -Gud har en fin stjärnhimmel, finare än i Biblion*, sade frun. -Ja, och högre till tak har han också, sade jag. Efter en stund började jag fundera på detta som jag hade sagt, att Gud har högt till tak. För det är ju verkligen så, också när det gäller det andliga. Tänk att vara så helig, så avskild från allt vad synd och ondska heter, och ändå vill han ta sig an smutsiga och fallna barn. Vem av oss skulle t.ex. vilja ha mördaren och äktenskapsbrytaren David till barn? Eller rövaren på korset? Eller de nazistledare som dömdes till döden vid Nürnberg-rättegången och som omvände sig strax före verkställande av domen? Vem är så snabb att förlåta som Gud Allsmäktig? Inte den minsta botgärning begär han. Han kräver ingen gottgörelse från vår sida. Vem av oss bjuder in hela samhällets bottenskikt när det stundar till bröllop? Ingen av oss skulle göra det, men Gud sänder sina budbärare till gator och gränder för att bjuda fattiga och krymplingar, blinda och lama.

Denna kallelse att komma till bröllopet går fortfarande ut i världen genom den helige Ande  och den kristna kyrkan. Och Anden och bruden säger: "Kom!" Och den som hör det må säga: "Kom!" Och den som törstar må komma. Ja, den som vill, må ta emot livets vatten för intet. (Upp 22:17)

Hit publikan och syndare av alla slag får komma,
vid detta nådens altare ej trivas de självfromma.

Här gives nåd åt syndare och dubbelt åt de sämsta,
här hjälpas alla stackare, de sämsta blir de främsta.  

Halleluja, Gud Fader, Son och Helge And’ tillika,
om syndare du varit mån, och gjort dem evigt rika.


 *Biblion är den lokal i Vasa där vi brukar samlas till gudstjänst. Den har tidigare fungerat som frimurarloge och har en stjärnhimmel med små ljus i det välvda taket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar